Προανήγγειλε επιστροφή!- Το κενό καλύπτεται απλά όταν υπάρχει;

Παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2002 ο τότε βουλευτής και υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης, είχε ερωτηθεί αν θα διεκδικήσει το δήμο Ηρακλείου. Η απάντησή του “χωρούσε” κάθε ερμηνεία. Δεν με ενδιαφέρει, είχε πει, είμαι υπουργός, έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ!

Λίγο καιρό μετά ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για το δήμο Ηρακλείου!

Γιατί τα υπενθυμίζουμε αυτά; Χθες βράδυ ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου έκοψε την πίτα της παράταξής του στο “Παγοποιείον”. Και από την ομιλία του το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι επιθυμεί μια επιστροφή στο δήμο του Ηρακλείου, “εκδίκηση” ή “δικαίωση” για την ήττα του 2014.

“…είμαστε  εδώ, ΠΑΡΟΝΤΕΣ και πανέτοιμοι για το καινούργιο ”ταξίδι”. Με ΟΡΑΜΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, με ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και ΛΥΣΕΙΣ  με ΣΧΕΔΙΟ και ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ.  Για το Ηράκλειο της επόμενης 10ετίας, για τους Δημότες και το Ηράκλειο που τους αξίζει”, ήταν μια από τις αναφορές του.

Κι ακόμα:

“ΣΤΟΧΟΣ μας είναι να επαναφέρουμε τη δυναμική της αλλαγής.

Να ηγηθούμε μιας συλλογικής προσπάθειας, για να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στο Ηράκλειο, να κατακτήσει μια διακριτή θέση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 ΩΣ Αστικό Μητροπολιτικό Κέντρο Δημιουργικότητας, Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Ισορροπίας”.

Αν κανείς όμως “διαβάσει” καλύτερα τα όσα είπε χθες βράδυ ο Γ. Κουράκης, θα διακρίνει τις σαφείς αναφορές στην περιφερειακή προοπτική:

“Το διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον αλλάζει ραγδαία και οι προκλήσεις προσαρμογής εντείνονται. Η μεταφορά του αεροδρομίου και η παρεπόμενη παράκαμψη του Ηρακλείου, ο νέος οδικός άξονας Κρήτης, η απελευθέρωση του ”δημόσιου χώρου” μέσα στην πόλη και τις παρυφές, οι δράσεις για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η επίλυση του ενεργειακού και η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν την προοπτική της πόλης τα επόμενα χρόνια”.

Κρατώ, λοιπόν, μικρό καλάθι για το αν τελικά, μετά από 3 θητείες δημάρχου, 2 θητείες δημοτικού συμβούλου (το 1990-92 με δήμαρχο τον Κώστα Κληρονόμο και τώρα, ως επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης) εννοεί και επιθυμεί να διεκδικήσει εκ νέου μια δημαρχιακή θητεία και όχι εμπλοκή στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Ο χρόνος θα δείξει. Μαζί και οι αναζητούμενες δυνάμεις για μια τέτοια πορεία, μπροστά στο πολιτικό και αναπτυξιακό τέλμα τόσο στο δημοτικό όσο και στο περιφερειακό επίπεδο.

Α, και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν αρκεί, προφανώς, απλώς να έχουν αποτύχει οι κατοπινοί. Αλλά και να αναγνωρίσουν λάθη, παραλείψεις, χοντράδες, οι προηγούμενοι. Με μια γενναία αυτοκριτική, για επιλογές, προσώπων και πολιτικών, την οποία μέχρι τώρα δεν ακούσαμε δημόσια. Ούτε χθες…

Το κενό δεν καλύπτεται απλά επειδή υπάρχει…

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί